Pyszne i zdrowe

Jabłoniowe róże



Składniki:
- 2 miękkie jabłka
- 1/2 cytryny
- dżem morelowy lub brzoskwiniowy
- cukier puder
- cynamon i kardamon
- 2 ciasta francuskie
Sposób przygotowania:
Jabłka opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Aby nie brązowiały należy je skropić sokiem z cytryny.
Ciasto francuskie rozkładamy i na szerokości smarujemy dżemem, posypujemy przyprawami oraz cukrem pudrem i układamy plasterki jabłka jak na zdjęciu. Pasek ciasta odcinamy a następnie zwijamy w pąk kwiatowy i wkładamy do foremki od mufinki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 175 stopni C przez ok. 40 min. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Z 2 ciast francuskich otrzymałam 8 jabłoniowych róż.
SMACZNEGO:)

Kokardki z figą

Składniki:
- 250 g makaronu Lubella kokardki
- 6 fig
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 6 suszonych pomidorów
- 10 łyżek oliwy
- ser kozi do posypania
-sól i pieprz
- garść rukoli
Sposób przygotowania:
Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę parmeńską oraz suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni podsmażyć szynkę. Dodać suszone pomidory i smażyć ok.2 min. Następnie dodać oliwę i figi. Smażyć jeszcze ok. 30 min. Dodać odcedzony makaron i całość wymieszać. Posypać startym serem kozim, świeżo mielonym pieprzem oraz rukolą.
SMACZNEGO:)

Krem z pora okraszony oscypkiem

Składniki:
- 1,75 l domowego bulionu warzywnego
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 lub 30%
- 3 pory (część biała i jasnozielona)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 większy ziemniak
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- oscypek
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki nasion dyni
Przygotowanie:
Pory i cebulę oraz ziemniaka kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle, często mieszając, przez ok. 5 min. Następnie dodajemy drobno posiekamy czosnek oraz lubczyk i smażymy kolejne 5 min. Podsmażone warzywa zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i gotujemy pod przykryciem przez ok. 30 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, a następnie zupę miksujemy na gładki krem. Na koniec doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcję zupy posypujemy startym na grubych oczkach oscypkiem i uprażonymi na suchej patelni ziarnami.
SMACZNEGO:)


Zapiekanka z warzywami i jajkiem

Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 pomidory
- 1 mała, młoda cukinia
- 2 jajka
- przyprawy: sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Blaszkę wykładamy ciastem francuskim. Następnie ucieramy na tarce z grubymi oczkami cukinię, delikatnie solimy i po kilku minutach odsączamy. Umyte pomidory kroimy w plasterki. Odsączoną cukinię wykładamy na ciasto francuskie, układamy pokrojone pomidory. Jajka wybijamy, mieszamy z przyprawami i zalewamy składniki wyłożone na blaszce. Wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na 20 min. i pieczemy w tem. 170stopni.
SMACZNEGO:)


Sernik z mango na zimno

Spód
- 1 opakowanie ciastek Łakotki o smaku kakaowym
- 100 g masła
Ciasteczka włożyć do woreczka i uderzając młotkiem kuchennym skutecznie pokruszyć. Następnie pokruszone ciasteczka wraz z masłem wymieszać w szklanej misce do otrzymania ciasta o konsystencji mokrego piasku. Ciastem wypełnić formę do tortu o średnicy 26 cm i ugnieść tworząc spód.
Masa
- 600 g pulpy/puree z  z mango* (mniej więcej 2 sztuki mango) lub 2 puszki mango w plastrach
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g żelatyny w proszku
- 3 łyżki cukru pudru lub 3 łyżki miodu naturalnego
- 500 – 600g sera trzykrotnie zmielonego na sernik
Dodatkowo:
- 1  mango, obrane i pokrojone w kostkę
Mango zmiksować (np. blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym) do otrzymania gładkiego puree. Można użyć gotowej pulpy z mango. Ja zblendowałam mango w plastrach z 2 puszek.
W międzyczasie żelatynę w proszku zalać wodą (tylko do jej przykrycia - kilka łyżek zimnej wody), odstawić na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalać odrobiną gorącej wody i dobrze rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia a następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
Ser wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać zblendowane mango i rozpuszczoną oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszać, krótko, tylko do połączenia i otrzymania jednolitego koloru masy, bez białych smug. Dodać pokrojone w kostkę mango i delikatnie wymieszać.
Glazura
- 130 g pulpy/z 1 puszki mango w plastrach
 - 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku
Żelatynę w proszku zalać zimną wodą, tylko do jej przykrycia (około 3 łyżek), odstawić do napęcznienia na 10 minut. Następnie dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić do temperatury pokojowej. Następnie mus z mango (ja zblendowałam mango w plastrach z jednej puszki) połączyć z żelatyną i przelać na stężoną masę serową z mango, równo rozprowadzić i wstawić znowu do lodówki do stężenia glazury.
Gotowy sernik wyjąć z lodówki i przy pomocy noża uwolnić torcik z formy. Przełożyć na paterę i dowolnie dekorować. Pokroić i podawać.  Przechowywać w lodówce.

Zupa rybna:

 Składniki:
- włoszczyzna
- świeżo wyciśnięty sok z 1, niedużej cytryny
- 4 jajka
- torebka ryżu
- filety z dorsza mrożony
- sól, pieprz
- kilka listków mięty
Sposób przygotowania: 
- ugotować 1 litr wywaru z warzyw, przyprawić solą i pieprzem
- włożyć filety (uwaga, by się nie rozgotowały)
- ubić 4 jajka dolewając 150 ml śmietanki słodkiej 30%, a następnie dolać sok z cytryny
- ugotować ryż
Ubite jajka ze śmietaną i sokiem z cytryny dolać ostrożnie do wywaru z rybą. Gotować jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Podawać z ryżem. Talerz udekorować listkami mięty, w razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.

Brownie z cukinii i daktyli:

Składniki:
- pół średniej cukinii - ok. 250g
- płatki owsiane zmielone na mąkę - szklanki
- proszek do pieczenia - łyżeczki
- kakao gorzkie - 2 łyżki
- banan - 2 dojrzałe sztuki
- daktyle suszone - ok. 100g
- łyżka miodu naturalnego
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- gorzka czekolada (min. 70% kakao) - tabliczka 100g
- jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
- cukinię obierz ze skórki, zetrzyj na małych oczkach i oprósz szczyptą soli - odstaw na kilkanaście min.
- wymieszaj składniki suche: płatki zmielone na mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- zmiksuj banany z daktylami i masłem orzechowym
- wymieszaj ze składnikami suchymi
- czekoladę pokrusz i wymieszaj ze składnikami suchymi
- cukinię odciśnij z powstałego soku i dodaj do ciasta
- ubij jajka na jasną, puszystą pianę i wmieszaj je delikatnie w ciasto.
- przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 35 min. 

Sernik limonkowy:

Składniki:
1. Spód:
- 200 gramów bezglutenowych herbatników lub maślanych ciasteczek
- 100 gramów masła 
- 30 gramów cukru pudru 
2. Masa sernikowa:
- 3-4 łyżki stołowe żelatyny
- otarta skórka i sok z czterech limonek 
- 200 gramów białej czekolady
- 600 gramów twarogu sernikowego 
- około 30 ml śmietanki 36%
- 150 gramów cukru pudru
Sposób przygotowania:
Ciasteczka lub herbatniki dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodać masło, cukier i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do formy i równomiernie rozprowadzić na dnie i brzegach. Zetrzeć skórkę z limonek i wycisnąć z nich sok. Do małego rondelka wlać śmietankę, a następnie dodać białą czekoladę, podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści (najlepiej co jakiś czas zdejmować rondelek z gazu). Do dużej miski wyłożyć twaróg, wsypać cukier i zmiksować na niskich obrotach. Żelatynę dokładnie rozpuścić w soku z limonek, a następnie powoli dodać do rozpuszczonej czekolady cały czas mieszając. Skórkę z limonek i rozpuszczoną czekoladę z żelatyną powoli wlewać do miski z twarogiem nastawiając mikser na najniższe obroty. Przelać masę do formy (z wyjmowanym denkiem) i odstawić do lodówki na minimum 5 godzin.

 Koktail z arbuza i limonki:

Składniki:
- 4 szklanki arbuza (bez pestek) pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki soku z limonki
- garść listków mięty
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jednolitą masę. Następnie napój rozlać do szklanek, można dodać Kostki lodu i udekorować kawałkami arbuza i plasterkami limonki. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Placuszki z jabłka i płatków owsianych:

Przepis jest bardzo prosty:
- potrzebne są dwa jabłka, które obieramy ze skórki i ucieramy na tarce o grubych oczkach, 
- dodajemy 4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki mąki żytniej, 2 jajka, lekko doprawiamy solą i pieprzem. 
- wszystkie składniki mieszamy, dodajemy kilka łyżek wody a następnie smażymy na małym ogniu na patelni, z 3 łyżkami oliwy, z oliwek. 
Przed podaniem można posypać cynamonem i podawać na gorąco lub na zimno.



Ciasto fasolowe

Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
- fasolkę opłukujemy na sitku, czekoladę kruszymy na drobne kawałki,
- banana obieramy ze skórki i kroimy na talarki
- do tego dodajemy sodę
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub innej podobnej wielkości) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Po tym czasie  zostawiamy je jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Można podawać z owocami np. truskawkami:)

Maliny i serek mascarpone:


Komentarze